torsdag 29 maj 2014

438 dagar

En blivande reportageklassiker


Författare: Johan Persson & Martin SchibbyeTitel: 438 dagar
Undertitel: Vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar

Antal sidor: 377
Utspelar sig år: 2011-2012
Utspelar sig i: Somalia och Etiopien

Originalspråk: svenska

Förlag: Filter
Utgiven 2013

Adlibris: Inbunden/Pocket
Bokus: Inbunden /Pocket

Historien om de två svenska frilansjournalisterna Johan Persson och Martin Schibbye som fängslades i Etiopien känner förmodligen de flesta till ganska bra efter den intensiva mediebevakningen. De flesta har säkerligen tankar och åsikter om fallet och hanteringen därom.  Inte minst jag själv var kritisk. Dels lite grann för de båda journalisternas sätt att resa via Somalia och sedan illegalt över gränsen till Ogadenprovinsen i Etiopien, men mest för den skanderande massan i Sverige som på olika sätt fördömde UD:s så kallade tysta diplomati, att ”ingen gör något” och att SVENSKAR, gud förbjude, bryter mot ett annat lands lagar och då FÄNGSLAS. Aldrig någonsin hördes berömmande röster över att UD genom olika kanaler lyckades få journalisterna fria 10 år INNAN de skulle släppas.

I boken 438 dagar berättar och beskriver Johan och Martin växelvis och parallellt om sina upplevelser i samband med planering av uppdraget om hur olja och företaget Lundin Oil påverkar och drabbar befolkningen i Ogadenregionen, hur de väntar i Somalia, tar sig över gränsen till Etiopien, blir gripna, sin tid i fängelset, och arbetet med att bli fria.
Att Johan och Martin skriver växelvis gör att läsaren lär känna de båda genom både sina egna och den andres ögon. Det gör också att deras skillnader framträder samt hur de kompletterar varandra, både professionellt och psykosocialt.

Johan och Martin går igenom hårda prövningar. Tiden i  Kalityfängelset med psykisk nedbrytning, ont om mat, råttor, dålig hygien, men också väntan i Somalia, skottlossningar, vandringar i öknen, ovissheten om vem som är vän, vem som är fiende.

Det här är en bok som är intressant ur många olika vinklingar, t.ex. kriser på Afrikas Horn, exploateringar i Afrika, journalism, terrorism och tyst diplomati. Allt eftersom jag läste insåg jag att det skulle vara intressant att ta del av denna historia ur andra synvinklar. T. ex. från ambassadören eller ambassadens sida, från Carl Bildt eller UD, nära anhöriga eller journalistkollegor. Men det här är Johan och Martins synvinkel av deras historia.  Samma dag som jag läste bokens sista sidor upptäckte jag att ambassadör Jens Odlander har utkommit med en bok, hans syn på saken. Boken heter Tyst diplomati  med undertitel  Berättelsen om hur journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye blev fria. Boken beställdes direkt och anlände min brevlåda igår.

fredag 16 maj 2014

Ett steg framåt


Nu är det ungefär nio månader sedan jag drabbades av min stroke och fem månader sedan jag lämnade sjukhuset. Efter ytterligare tid med träning på Dagrehab är det avslutat och jag har, på eget initiativ, börjat träna på ett ställe jag tidigare har tränat vid.

 

Att gå tillbaks behöver inte betyda att man backar

 

I veckan som gick hade min läkare, min arbetsgivare, Försäkringskassan och jag ett avstämningsmöte där vi skulle diskutera min återgång i arbete. Slutresultatet blev bättre än vad jag hade räknat med innan. Under maj och juni kommer jag att fortsätta besöka min arbetsplats ca en gång i veckan för det sociala och eventuellt läsa in mig lite. I mitten av augusti kommer jag att börja arbetsträna. 

Det känns väldigt skönt för mig att jag äntligen kan ta ett steg framåt!

lördag 10 maj 2014

EU:s senaste utvidgning

Europeiska Unionen består som bekant av 28 stater, detta sedan Kroatien anslöts den 1 juli 2013. 
Att Kroatiens anslutning skulle vara EU:s senaste utvidgning är sanning med modifikation.
1 januari 2014 blev nämligen den franska ön Mayotte en del av Europeiska Unionen.
Europeiska Unionen och dess staters yttre territorier. Territorier med blå stjärna är del av EU medan de med gul stjärna står utanför..
Mayotte ligger mellan afrikanska fastlandet och Madagaskar och tillhör geografiskt ögruppen Komorerna. Ön har varit fransk sedan 1841. På 1970-talet hölls folkomröstning i ögruppen om framtida status. Mayotte röstade för att fortsätta tillhöra Frankrike, medan ögruppens övriga tre öar röstade för självständighet. Komorerna blev självständigt 1976 och har alltsedan dess gjort anspråk på Mayotte. 2011 ändrades öns status från collectivité départementale till département (département d'outre-mer) för att 1 januari 2014 också bli en del av EU. 

Karta över Mayotte och närområdet från Google Maps.
Mer om Mayottes inträde i EU finns att läsa på Political Geography Now.