fredag 21 februari 2014

På ön


En romantisk feelgood-roman


Författare: Tracey Garvis Graves
Titel: På ön
Antal sidor:352
Utspelar sig år: 2001 - 2005
Utspelar sig i: mestadels i Maldiverna
Originaltitel: On the Island
Förlag: Månpocket
Utgiven 2011 ( 2014 i pocket på svenska)
Adlibris: Inbunden/Pocket
Bokus: Inbunden /Pocket


”Trettioåriga Anna Emerson är på väg till Maldiverna och familjen Callahans sommarbostad. Bredvid henne på flyget sitter T.J Callahan, den 16-årige pojke som hon ska undervisa. Men resan tar en oväntad vändning. Piloten drabbas av en hjärtattack och privatplanet kraschar i Indiska oceanen.” (Från bokens baksida.)


De flesta har nog någon gång tänkt tanken på att hamna på en öde ö, efter att ha läst eller sett Robinson Crusoe eller Myteriet på Bounty. Adlibris tycker berättelsen är som att Den blå lagunen möter Lost.

Anna och T.J lyckas efter flygkraschen ta sig till en öde ö. Timmarna går, liksom dagarna, veckorna, månaderna. De lever på hoppet om att bli räddade. Så småningom börjar de leva ”där och nu”.

Detta är en romantisk feelgood-roman och jag känner att jag gärna vill läsa vidare och vidare för att se hur livet för de båda ter sig.

torsdag 20 februari 2014

Clydesdale & Box - en whiskyprovning

I förra veckan var jag på en whiskyprovning på Bishop's Arms / Stadshotellet i Karlstad som kallades "När och fjörran". Provningen hölls av en representant från leverantören Clydesdale och Box Whisky i Ådalen.
Provningen i sig var inte den bästa jag har varit på. Lite för mycket snack och lustigheter av de som höll i provningen. Jag fick känslan av att de var där för att "sälja in" sin whisky, och i det ingick lite baktaleri av konkurrenter.
Vi fick testa följande sex whiskies.


1. Amrut - Regular (Systembolaget #447). Produceras av Amrut Destilleries, Indien. Detta är en Single Malt  med en alkoholhalt på 46%. Så här skriver Clydesdale om denna whisky. Jag tycker whiskyn var mjuk och fruktig. Jag skulle absolut kunna tänka mig att köpa en. Priset på Systembolaget är 401 kr (70 cl) och ingår i bassortimentet.


2. The Hive - 12 yo (Systembolaget #85735). Produceras av Wemyss Malts i Skottland. Alkoholhalten ligger på 40%. Clydesdales sida om The Hive finns här. Också en lite fruktig whisky med inslag av honung. Finns i Systembolagets beställningssortiment för 599 kr (70 cl).


3. Box - Försmak  (Finns ej på Systembolaget). Produceras hos Box Single Malt Whisky i Ådalen. Alkoholhalten ligger på 53 % oc är lagrad ca 2,5 år. Box Försmak finns i både rökig och orökig variant. Detta är den orökiga. Denna dryck har hyllats runt om  i landet och i världen, så även av flera i lokalen vid denna provning. Kul med svensk whisky, såklart. Men jag tycker den både doftar och smakar brända bildäck. Urk!


4. English Whisky Black Range Peated (Systembolaget #10423). Produceras i England och har en alkoholhalt på 43 %. Smakar rökigt och lite vasst. Jag känner också ett uns av bränt gummi. Finns i Systembolagets bassortiment för 441 kr (70 cl). Clydesdales sida om denna whisky finns här.


5. Box - Försmak (rökig) (Finns ej på Systembolaget). Jämför med nr 3 här ovan. Denna rökiga variant av Box Försmak föll mig mycket bättre in än den icke-rökiga. Inte heller denna kan jag kalla god på något sätt - men kanske, kanske kan det finnas lite potential för framtiden. Även denna har en alkoholhalt på 53%.


6. Big Peat (Systembolaget #86363). Produceras av Douglas Laing på Islay i Skottland. Leverantör i Sverige är Clydesdale.Detta är Blended Malt Whisky och finns i Systembolagets beställningssortiment för 592 kr (70cl). Rökigheten är klart framträdande i smaken men det är samtidigt en lite platt och tafatt smak. Den lär inte hamna i min shoppingkorg.



fredag 14 februari 2014

Direktcharter till Mauritius

Förra veckan presenterade Fritidsresor sin stora nyhet för kommande vinter - Charter till Mauritius. Det har sedan tidigare gått att åka till Mauritius med Ving, men då med reguljärflyg.
Fritidsresor börjar sin charter i december 2014. Resan tar 11,5 timmar med Boeing 787 Dreamliner från Stockholm. Mer information finns här.

söndag 9 februari 2014

Mål


Nu till veckan är det ett halvår sedan jag drabbades av min stroke.  För en tid sedan gjorde jag en liten lista på saker jag vill/bör kunna göra igen. Antingen helt och hållet eller bättre än vad jag kan idag. Det handlade alltså inte bara om vilja utan även saker jag kände att jag borde kunna (bättre).  När jag satt med den där listan så insåg jag att det också är viktigt att byta perspektiv – och se vad jag faktiskt har åstadkommit sedan stroken.  Jag har varit stark och tagit mig lång väg. Den riktigt stora saken som jag har lyckats med är att kunna börja gå. Det har såklart varit många delmål för att komma dit. Att kunna sätta sig, att kunna resa sig, flytta över till rullstol, gå med gåbord, krycka och hundratals andra delmål. Min vänsterarm, som var helt orörlig efter stroken, kan jag röra litegrann och mellan de ytterligheterna har det gått mängder av steg. Jag kan ta mig till och från ställen på stan – med färdtjänst eller buss, något jag knappt ens hoppades på när jag befarade att mitt liv skulle vara detsamma som rullstol.

Den där listan av mål jag har kvar då, här kommer den, utan någon speciell ordning.

 

Arbeta – I höstas vet jag att jag tänkte ”innan september är slut ska jag komma hem från sjukhuset, sen är det bara att börja jobba”. De där tankarna sköts framåt en månad i taget. Senare insåg jag vad jag faktiskt har varit med om och att jag bara förlorar själv på att jobba för tidigt. Under en lång tid har jag haft som mål att kunna börja jobba i mars. När jag nu (igen) har haft samtal med både läkare och kurator och fått lite mer klart för mig hur gången är med dagrehabilitering, jobbesök, arbetsträning mm, så är ett realistiskt mål nog snarare i anslutning till sommaren.

 

Knyta skorna – skorna har jag lyckats knyta en gång efter stroken och då med en hand. Svårt att dra till en ordentlig knut som håller när man gör det med en hand. Nu har jag skaffat annorack-spänne till ett par av skorna. Då är det ”bara” att dra åt. När man väl har fått på sig skorna.

Sätta in linserna – visserligen inget ”måste” eftersom jag har glasögon också. Innan stroken växlade jag mellan glasögon och linser efter humör och vadjag hade på agendan. Jag har provat sätta in linserna några gånger  de senaste månaderna men har måst ge upp. Visserligen satte jag tidigare in dem med bara en hand men det handlar ju, för min del, om kringsaker  som att behöva lägga linsen i vänsterhanden  för att skölja av den ibland. Nu kan jag inte heller blunda med bara vänsterögat.


Simma – skulle jag hamna i vatten nu och behöva simma så hade det nog bara gått runt, runt – eftersom jag bara skulle kunna använda högerarmen och. VBänsterbenet hänger dessutom inte med lika bra som det högra.

 

Skriva på datorn med båda händerna – innan stroken skrev jag med båda händerna utan att behöva titta på tangenterna. Nu kan jag bara använda högerhandens fingrar och måste då också titta på tangenterna.  Således, och uppenbarligen, kan jag producera text på en dator men vill tillbaks till det gamla smidiga sättet att skriva.


Köra bil – Jag har kvar mitt körkort men får inte köra. Det är anmält till Transportstyrelsen att jag inte får köra bil, detta dels pga stroken i sig, men även för att jag i stroken har tappat lite av periferiseendet i vänster nederkant. Hur jag rent praktiskt hade kunnat köra bil vet jag inte – men jag brukar tänka att man kan ställa sig frågan: skulle jag vilja möta mig själv i trafiken? Mitt svar är Nej!


Knyta slipsen – slips använder jag inte mer en några enstaka gånger per år, men vissa tillställningar kräver slips (tycker jag för egen del). Alltså bra att kunna knyta, igen.  Å andraidan har jag inte försökt knyta slips med en hand.

 
Hyvla ost – Nu kan jag få till några små ostskivor men det hade blivit bättre om jag hade kunnat hålla emot lite med vänsterhanden. Till saken hör att jag dessutom är lite rädd att skada mig, något som hänger kvar sedan ca 10 år då jag vid ett tillfälle hyvlade av mig fingertoppen på tummen när jag  skulle hyvla bort en extra hård skalk och hyveln var ny. Fingertoppen kunde jag plocka upp från golvet men den hade jag ingen nytta av. Det blödde en del…

Ja, den här listan kommer nog fyllas på många gånger..