torsdag 19 juli 2012

Båttur på Vänern


Igår var vi några som tog en båttur till Jäverön utanför Karlstad. Båten går från Inre Hamn i Karlstad via Lövnäs på Hammarö till Jäverön och tar 1 timme och 15 minuter en väg. Man kan stanna lite olika länge på ön. Vi åkte med vändande båt och fick därmed 50 minuter i land. Helt lagom för medhavd fika intagen på en klippa två meter från vattnet.

Jäverön är ca 900 hektar stor. Ön är till stor del skogsbevuxen men här finns stränder, vandringsleder och ett levande kulturlandskap. Man kan låna cykel helt gratis.

Det är inte bara ön i sig som är värt resan, utan också resan själv. Det finns en hel del att se. Att åka ut från Inre Hamn och sedan ut på Vänern gör att man får se Karlstad ur en annan synvinkel än annars. Man funderar på, och får ibland svårt att få ihop, hur olika byggnader och områden ligger i förhållande till varandra. Väl utåt Hammarö och småöarna är det roligt att titta på andra båtar, den fina naturen och en hel del vackra hus. Man passerar också Alsters Herrgård.

Här kommer några bilder från turen. I slutet av inlägget finns också några länkar.
Karlstad från Vänern
Hus på Hammarö
Omega vid Jäveröns brygga
Vid Jäverön
Kor på Jäverön
Härliga sommarmoln över Rörskär alldeles utanför Karlstad




4 kommentarer:

  1. Trevligt att se korna bada. Inte visste jag att det finns något som heter Jäverön, så där fick jag veta något nytt. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Alltid lär man sig nåt nytt. Turen kan absolut rekommenderas om man bor i närheten av Karlstad. :)

      Radera
  2. Visst är det en härlig tur! Och det här med båtbussarna är ju faktiskt en alldeles fantastisk möjlighet att se Karlstad "från ett annat håll".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är otroligt lyckat, både med de små inne i stan och de lite större ut till öarna!

      Radera